8 Ocak 2010 Cuma

A.Ü'de neler oluyor ?

2009'un Ekim ayı içerisinde Anadolu Üniversitesi Rektörlük seçimleri yapıldı. Toplam 807 akademisyen oy kullanma hakkına sahipti ve oylama sonucunda mevcut rektörümüz Prof. Dr. Fevzi Sürmeli 334 , Prof. Dr. Hasan Mandal 295 , Prof. Dr. Davut Aydın 96 oy almıştı diğer oylar ise diğer adaylara dağılmıştı. En yüksek oy alan 3 hocamız bunlardı. Bu hocalarımız YÖK'e bildirildi. YÖK ise bu adayları Cumhurbaşkanı'na iletecek , Cumhurbaşkanı da yeni rektörü atayacaktı. Oylama sonuçlarından sonra mevcut rektör Prof. Dr. Fevzi Sürmeli'nin tekrar rektör seçilmesi bekleniyordu. Okul içinde ise diğer adayların hükümet ile yakın bağları bulunduğu ve diğer 2 adaydan birinin atanabileceği kulaktan kulağa dolaşıyordu. Bir grup öğrenci Prof. Dr. Fevzi Sürmeli'nin okula yaptığı hizmetlerden memnun olduğunu ve rektör olarak kalması gerektiğini savunuyordu. Prof. Dr. Fevzi Sürmeli rektör iken kendisini bir çok defa öğrenciler arasında okulun durumundan memnun olup olmadıklarını sorarken görmüştüm ve bence bu çok güzel bir davranıştı. Diğer grup ise Prof. Dr. Hasan Mandal'ın yeni rektör olmasını gerektiğini savunuyordu.

Cumhurbaşkanının kararı okuldaki çoğu insanı şaşırtmış ve Prof. Dr. Davut Aydın Anadolu Üniversitesi rektörü olarak atanmıştı. Bu karar sonrası öğrenciler her ne kadar "Davut Aydın'ı istemiyoruz." sloganlarıyla eylem yapsalar da sonuç değişmemişti. 1 Ocak 2010'da yeni görevine başlayan Prof. Dr. Davut Aydın'a başarılar diliyorum.

Fakat rektörlük seçimiyle şoka uğrayan Anadolu Üniversitesi aralık ayı içerisinde bir şok daha yaşıyordu. Anadolu Üniversitesinin bankada bulunan 500 milyon TL'sine YÖK tarafından el konulduğu haberi bomba gibi düşmüştü. Muhalefet buna karşı çıksa da Maliye Bakanlığından gelen "Para kullanılmıyor, bankada yatıyor." gibi bir savunma yaptı.
Anadolu Üniversite İşletme, İktisat ve Açık öğretim hesabında bulunan paranın yarısının genel bütçeye , diğer yarısının YÖK'e aktarıldığı belirtildi. Fakat neden?

Yılların emeğiyle oluşturulmuş bu bütçeye nasıl olur da bir anda el konur? Oysaki bu para ile okulun ihtiyaçları gideriliyordu. Bilgisayar labratuarları her öğrenciye 1 bilgisayar düşecek hale getirilmiş , diğer labratuarlar öğrencilerin eğitimi karşılayacak her çeşit malzeme ile hizmet verir hale getirilmiş , bütün fakültelerde tabir-i caiz ise dökülen lavabolar , tuvaletler yenilenmiş ve mükemmel hale getirilmişti. Okul yemekhanesinde günlük yemek 1 TL karşılığında kaliteli yemekler çıkıyor ve okul maddi durumu yetersiz öğrenciler Barınma ve Beslenme bursu adı ile burs veriyordu. Kampüsü yeşillendirme çalışmaları da devam ediyordu. Türkiyenin en güzel kampüsü olma yolunda hızla ilerliyordu. Öğrenciler okula gittiğinde mutlu olur hale gelmişti. Okulun hizmetlerinden herkes çok memnun iken bir anda 500 milyon TL gibi çok büyük bir meblağa devlet tarafından el konuldu.

Bütçe açığını böyle kapatmak mı istediler bilinmez..

Şimdi olacakları merakla bekliyor ve bu yaptırımın yorumlarını size bırakıyorum. Hızla gelişmekte olan Anadolu Üniversitesi 500 milyon TL'lik kayıptan elbette etkilenecektir ve bunun boyutlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz ve size aktarmaya devam edeceğim.

Hiç yorum yok: