7 Ocak 2010 Perşembe

Sigara zammı ve hükümetin tutumu

Yılbaşı eğlencesinin üstünden bir kaç gün geçmişti ki , sigara tiryakileri %15'ten başlayan zam haberiyle bir anda şaşkına dönmüşlerdi. Büyük bir kesim bırakmaya hazırlanıyordu bu illeti. 1 Paket Marlboro 7 TL olmuştu. Her sigara zammında pazar araştırmalarına göre tiryakilerin büyük bir bölümü verdiği parayı değiştirmek yerine sigarasını değiştiriyordu ve böylece yüksek fiyatlı sigaraların satışında düşüş yaşıyordu. Bu gelen zamlarla 1 paket sigara 7 TL olunca , müşteri kaybedeceğini anlayan sigara üreticileri mükemmel bir strateji ile sigara fiyatını eski fiyatına çekerek sürümden kazanma yolunu seçtiler ki bu hamle tiryakileri sevindirdiği gibi , stratejik olarak yerinde bir hamleydi. Pazar araştırmasının çok başarılı bir şekilde yapıldığı bir hamle diyebiliriz.

Ve bugün Marlboro fiyatını 5.5 TL'ye çekti. Bu hamle sonrası diğer sigara üreticileri de fiyatlarını eski fiyatlara çekmeye hazırlanıyorlar. Çünkü çekmezler ise yeni fiyatlı sigaralar satış oranlarında büyük derecede düşüş yaşayacaklardır.

Yani bu durumda karlı çıkan eskisine göre daha fazla vergi alacak olan devlet oldu. Bütçe açığını herşeye zam yapmakta bulan Devlet , emekli maaşlarına zam yapmamakta diretmeye de devam ediyor.

Ne diyelim , Philip Morris'in bu davranışı hükümetimize de bir örnek olsun. Elektriğe , doğal gaza , sigaraya , alkole , köprüye vs vs. zam yapan , çay kaşığı ile verip kepçe ile alan hükümet bu tutumunu ne kadar devam ettirecek o da bir merak konusu.

Yeri gelmişken Tekel işçileri direnişlerine devam ediyorlar. Aldığım haberlere göre bir kaç güne kadar da açlık grevine gireceklermiş. Ne diyelim yetkililer bunları görmezden gelmeye devam etmez umarım..

Hiç yorum yok: