14 Ocak 2010 Perşembe

Yayın İhalesinin Ardından..


A PAKETİ


Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince TFF Süper Lig müsabakalarından her hafta en az 4 (dört) adedini yurtiçine şifreli ve canlı olarak yayınlamak zorunda. Yayın Hakkı Sahibi'nin bu hakkı münhasır. Yayın Hakkı Sahibi, bu hakkı kullanırken gerçekleştireceği görsel ve işitsel yayınlarını karasal vericiler, kablo, uydu, IPTV / Internet (Web) TV, 3G mobil telefon şebekeleri üzerinden yapabilir. Yayın Hakkı Sahibi bu hakkın kullanımı açısından herhangi bir coğrafi sınırlamaya tabi değil. Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince TFF Süper Lig'e ait "İsim Sponsorluk Hakkı"nı ve bu hak kapsamında bulunan sair hakları kendisi kullanabilir veya 3. şahıslara devredebilir.


A PAKETTEN BEKLENTİLER

İçeriğinden anlaşılacağı üzere çok geniş bir yayın mecrası bırakılmış. Digiturk üstünden yayının yanı sıra son zamanlarda da Superonline ile başlattıkları internet yayını ve yine grup şirketlerinden Turkcell 3g üzerinden yayın derken pek çok kanaldan para kazanma şansları var. Zaten sınırlı bir pazar olan dijital yayıncılık üstünden bu parayı çıkarmaları çok zor. Bu yüzden pek çok mecradan pek çok seçenekle satış olacaktır. Sadece tek takım içeren ya da sadece deplasman maçları içeren paketler olacağı gibi tek maçlık uygun fiyatlı paketler vs. olacaktır. Ayrıca yeni sezonda Alman Ligi'ndeki gibi tüm maçları canlı yayınlayacak bir sistem kurup tüm Türkiye'yi sisteme katamazlarsa zarar etmeleri kaçınılmaz. Ancak tüm bu kanallardan yayın yapmanın yanı sıra en önemli nokta kalite olacaktır. Halihazırda derbiler haricinde görüntü kalitesi yerlerde sürünen ve anadolu maçlarını 2-3 kamerayla çeken bir sistemi yurtdışına pazarlamak ya da 321 milyon doları çıkarmak zor olacaktır. Bu sene sonuna kadar ya da önümüzdeki sezon başlayana kadar tamamı HD olarak çekim yapabilen kameralarla 9 maçın tamamını da en az 6 kamerayla çeken bir sistem kurmanın zamanı geldi de geçiyor. Şampiyonlar Ligi ve İngiltere Ligi gibi önde gelen yayın sistemlerinde neredeyse 7-8 yıldır kullanılan sistemlere artık geçmemiz lazım bizim de. Ayrıca federasyon 4 yıl için yaklaşık 130 milyon doları da kasasına koymuşken artık stadların ve takımların standardını da yükseltecek kararlar almalı.
Günümüzde Türkiye'de LCD ve plazma tv yaygınlığı iyice artmışken artık 4:3 görüntü formatından sıyrılıp geniş ekrana göre yayın yapmaya başlayan kanal 1 adım öne geçecektir(bu sadece maç yayını için değil genel olarak görüşümdür).

B PAKETİ

Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince TFF 1. Lig müsabakalarından her hafta en az 3 (üç) adedini yurtiçine canlı, şifreli veya şifresiz olarak yayınlamak zorunda. Yayın Hakkı Sahibi'nin bu hakkı münhasır. Yayın Hakkı Sahibi, bu hakkı kullanırken gerçekleştireceği görsel ve işitsel yayınlarını karasal vericiler, kablo, uydu, IPTV / Internet (Web) TV, 3G mobil telefon şebekeleri üzerinden yapabilir. Yayın Hakkı Sahibi bu hakkın kullanımı açısından herhangi bir coğrafi sınırlamaya tabi değildir. Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince TFF 1. Lig'e ait "İsim Sponsorluk Hakkı"nı ve bu hak kapsamında bulunan sair hakları kendisi kullanabilir veya 3. şahıslara devredebilir.


B PAKETTEN BEKLENTİLER


1.Lig yayınlarını yapacak teknolojiye ve yaygınlığa sahip TRT. Ancak buradaki düşünceleri önemli. TRT 1 üstünden sadece maç yayını mı yapacaklar yoksa spor ağırlıklı NTV Spor ya da Lig TV gibi daha profesyonel ve odaklanmış bir kanala mı geçecekler bu önemli bir nokta. İhaleyi de neredeyse taban fiyattan aldıkları düşünülürse hedeflediklerinden ucuza gelen bu işe ayırdıkları asıl kaynaktan artanla iyi işler yapabilirler. Şu bir gerçek ki maçların geniş özetleri Digitürk ya da şifreli yayınları izleyemeyen insanlar için çok önemli ve çok ilgi çekecektir. Ayrıca 12 saatlik avantajdan dolayı da getirisi çok yüksek olacaktır. Şahsi fikrim masrafıyla kıyaslanınca A paketinden çok daha getirisi yüksek olacaktır. Çekerken düzenlerken hiç masraf yapmadıkları geniş özetlerden çok iyi gelir sağlayacaklar. Bir ara TRT'nin Şansal-Erman ortak yaşam formunu transfer etmesi dedikoduları vardı. Halk bu zulüm karşısında ne yapar bilmem ama umarım kurtulmamızı sağlarlar.


C PAKETİ

Yayın Hakkı Sahibi, ihale dönemi süresince tüm TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig müsabakalarının Haber Amaçlı Görüntülerini 3G mobil telefon şebekeleri üzerinden münhasıran yayınlayabilecek veya yayınlatabilecek. Söz konusu Haber Amaçlı Görüntüler herhangi bir sayı sınırlamasına tabi olmaksızın ve canlı yayınlanan müsabakaların tamamlanmasının üzerinden 45 (kırkbeş) dakika geçtikten sonra yayınlanabilir. Haber Amaçlı Görüntülerin mobil iletişim operatörleri dışındaki üçüncü kişilere devri mümkün değildir.

C PAKETTEN BEKLENTİLER

Açıkçası A Paketi bu kadar isteyen Telekom'un o pakete kıyasla neredeyse hiç işe yaramayacak bu paketi alması enteresan geldi bana. Sadece haber amaçlı görüntüleri kapsayan bu paket için nasıl bir sunum yapacaklar bilemiyorum ama aynı pakete ücretsiz pek çok ulaşım varken belli meblağları gözden çıkarıp bir de sadece cep telefonu veya başka bir mobil cihazdan izlemek kimseyi tatmin etmeyecektir. Üstüne birazcık daha katıp canlı bile izleme imkanı sunulacakken bu paketin elde kalacağını düşünüyorum.

Hiç yorum yok: