18 Ağustos 2009 Salı

9.58!

Gerçekten ne başlık yazılabilir bu konuyla ilgili bilemiyorum. Atletizmin en vitrin koşusudur her zaman 100 metre. Çünkü insanoğlunun her zaman en büyük tutkusu hız olmuştur. Usain Bolt ise son 2 yılda yepyeni anlamlar kattı bu koşulara. Herşeyden önce sempatikliğiyle ve tarzıyla bile farklı bir yerde yani bir koşuyu 1.olarak bitirmese bile eğlenceli yanı binlerin hatta milyonların ilgisini çekerdi. 9.69 koştuktan sonra daha hızlı olabileceği konusundaki açıklamalarını ise pek gerçekçi görmemiştim yani zaten öyle birşey dediyse mutlaka o dereceyi koşmuştur demekti ve sonunda koştu da. Sanırım motivasyon ve rekabet en önemli itici unsur oluyor çünkü rakipleri arasında iyi bir koşu yapan çıkmazsa 9.70lerde hatta daha da yavaş koşuyor ama ne zaman ki Tyson Gay gibi son olarak kadar gelen biri oluyor o zaman o da işi biraz sıkıyor. Uzun zaman sonra bu koşuda kendini sıktı bu da zaten yüzüne yansıdı haliyle.
Koşuyu canlı izlemek gerçekten büyük bir keyifti. Sonradan tekrar tekrar izlemek de güzel ama böyle şeyleri yaşandığı anda görmek o atmosferin parçası olmak çok önemli birşeydir. 9.58i gördüğüm anda muhtemelen Usain Bolt'un antrenörü kadar sevinmiş bile olabilirim buna ve heyecanlandım da. . En son böyle bir yarışta heyecanlandığımda ise başka bir efsane koşuyordu pistlerde. O zaman muhtemelen Usain Bolt daha Kingston'ın arka mahallelerinde belki de çıplak ayaklarıyla koşuyordu ya da tv'de o da benle aynı yarışı izliyor olabilir. O isim Michael Johnson'dı. Yarış 100 metre değildi gerçi 200 metreydi. 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda 19.32 koşmuştu. O zaman da Johnson yıldızıydı atletizmin zaten ayağındaki altın ayakkabılar da onun madalya hedefinin simgesi olarak özel yapılmıştı. O zamandan sonra saman alevi gibi dönemlik parlayan atletler olmuştu ama böylesi bir hakimiyet kuran olmamıştı.

Bu adam gerçekten inanılmaz bir adam. Eminim ki ciddiye aldığı yarışlarda 9.40 hatta 9.30lu dereceler bile yapabilir. daha 23 yaşına yeni girmek üzere olan bir adam olduğunu düşünürsek bu Bolt daha çok yere düşer.

Dipnot: 9.69 koştuktan tam 1 sene sonra tekrar rekoru kırması da enteresan bir tesadüf oldu.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

açıklamasından sonra rekor kıracak mı beklentisiyle izledim ve bilmeyenlere de söyledim bak dikkat bu adam rekor kırabileceğini söylüyo dikkat dedim ve yarış sonunda hiç de şaşırmadım ama rekor kırışına şaşırmadım fakat bu denli hızlı koşabilmesine elbette ki şaştım gerçekten helal olsun adama

éndér_48 dedi ki...

http://f1park.blogspot.com